Odermatt potvrdil úlohu favorita a má tretí veľký glóbus

25.02.2024 Celý región

Palisades Tahoe 24. februára (TASR) - Švajčiar Marco Odermatt obhájil veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári alpských lyžiarov. V sobotu vyhral obrovský slalom v americkom Palisades Tahoe a vytvoril si pred súpermi nedostihnuteľný, vyše tisícbodový náskok. Odermatt ukoristil celkový triumf v SP tretíkrát v kariére a v jednej sérii.

V tejto sezóne tak vyhral všetkých sedem doterajších "obrákov" a priblížil sa aj k zisku malého glóbusu v disciplíne. Naň mu stačí získať o šesť dní v Aspene o štrnásť bodov viac než Chorvát Filip Zubčič - stopercentne mu tak stačí triumf. Zubčič vypadol v sobotu na zjazdovke Red Dog v druhom kole. Dvdsaťšesťročný Odermatt má okrem troch veľkých glóbusov na konte aj dva za obrovský slalom a jeden za super-G. Aj v týchto disciplínach je zároveň obhajca a na titul mieri v tejto sezóne aj v zjazde. K zisku celkového titulu vo veľkom predstihu po pomohli aj zranenia ďalších dvoch ašporantov na veľký glóbus - sezóna sa predčasne skončila pre Rakúšana Marca Schwarza i Aleksandra Aamodta Kildeho z Nórska.

Odermatt potreboval na zaistenie titulu získať o 78 bodov viac ako Manuel Feller z Rakúska. Na trať išiel ako najrýchlejší lyžiar prvého kola v úplnom závere a Feller figuroval na siedmom mieste. Akýkoľvek výsledok okrem víťazstva by v tejto situácii oslavy Odermattovho titulu oddialil. Suverén, ktorý vyhral desiaty "obrák" za sebou a v tejto sezóne ešte nenašiel v disciplíne premožiteľa, výraznejšie zaváhal na začiatku druhej časti. Prechod do technicky náročnej strminy mu nevyšiel ideálne a jeho náskok na priebežného lídra Henrika Kristoffersena z Nórska sa zmenšil na dvanásť stotín. Na treťom medzičase dokonca strácal na súpera, ktorý predviedol výstavný záver. Napriek tomu dokázal Odermatt v závere nabrať rýchlosť, ešte viac času a potvrdiť svoju suverenitu.

Kristoffersen zaostal o dvanásť stotín a najlepšiu trojku doplnil domáci River Radamus s priepastným mankom 1,37 sekundy. Američan však napriek tomu mal dôvod na radosť, keďže dosiahol premiérové pódium v kariére. Dvadsaťšesťročný Odermatt zvíťazil v americkom stredisku prvýkrát v kariére. Predtým tam štartoval len vlani a skončil druhý za Marcom Schwarzom. Práve vtedy naposledy nevyhral "obrák", od vlaňajších pretekov v Kranjskej Gore ťahá šnúru desiatich víťazstiev v tejto disciplíne. Celkovo to bol jeho 35. triumf a 21. v obrovskom slalome. Okrem šiestich obrovských slalomov zvíťazil v tomto ročníku v dvoch zjazdoch i super-G.

V pretekoch štartoval aj Slovák Andreas Žampa. Na trať išiel s číslom 41 a nepodarilo sa mu zopakovať výkon z predošlého "obráku" v Bansku, kde postúpil do druhého kola premiérovo v sezóne. V druhej časti trate urobil hrubú chybu, mal problém udržať stabilitu a stratil mnoho času. O chvíľu spravil v snahe kompenzovať to rovnakú chybu ešte raz. Po príchode do cieľa mal spoločný najhorší čas spolu so Švédom Williamom Hanssonom, na Odermatta stratil 4,27 sekundy.
 

Vyberte región